Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Prognose

Algemeen

De prognose of de kans op genezing is de laatste jaren sterk toegenomen doordat enerzijds de diagnose van borstkanker sneller wordt gesteld en doordat anderzijds de behandelingen verbeterd zijn.

De prognose van borstkanker hangt af van een aantal factoren

  • Aantasting van de lymfeklieren. Hoe meer klieren er aangetast zijn, op groter de kans op herval.
  • Grootte van de tumor. Hoe groter de tumor, hoe groter de kans op herval.
  • Hormoongevoeligheid van de tumor. Hormoongevoelige tumoren hebben doorgaans een betere prognose dan hormoon niet-gevoelige tumoren. Hormoongevoelige tumoren kunnen anderzijds soms vele jaren na de operatie uitzaaiingen geven.
  • Expressie van het Her2/Neu oncogen. Deze tumoren kunnen zich agressiever gedragen. Sinds het gebruik van Herceptin als aanvullende behandeling bij vroegtijdige borstkanker, is de prognose duidelijk verbeterd. Her2/neu positieve tumoren hebben een verhoogde kans om hersenmetastasen te vormen.
  • Afwezigheid van hormonale receptoren en het Her2/Neu oncogen. Deze tumoren worden triple negatieve tumoren genoemd of tumoren van het basaal cel type. Dit soort borstkanker kan zich agressiever gedragen met een verhoogde kans op uitzaaiingen de eerste 2-3 jaar na de diagnose.
  • Aantasting van de bloedvaatjes en lymfevaatjes rond de tumor bij microscopisch nazicht.
  • Leeftijd van de patiënte. Een jongere leeftijd betekent soms een slechtere prognose.

De aanwezigheid van een slechte prognostische factor betekent daarom niet dat de ziekte zeker zal terugkeren. Het verloop van borstkanker is niet altijd goed in te schatten.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare