Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Borstkanker

Soorten borstkanker

De meeste borsttumoren ontstaan in de melkgangen of ductuli en worden 'invasief ductulair adenocarcinoma' genoemd. Borsttumoren die ontstaan in de melkklieren of lobuli worden 'invasief lobulair adenocarcinoma' genoemd.

Een voorloper van borstkanker wordt een 'carcinoma in situ' genoemd. Een cacinoma in situ onderscheidt zich van een echte of invasieve borsttumor door het feit dat deze voorloper niet kan gaan ingroeien in de omgevende bloed- en lymfevaten. Een carcinoma in situ kan zich dus niet naar de okselklieren verspreiden of uitzaaiingen ontwikkelen. We onderscheiden een ductulair en een lobulair carcinoma in situ. Het ductulair carcinoma in situ is de meest frequente vorm. Deze vroegtijdige letsels dienen meestal te worden verwijderd aangezien ze (soms over verloop van vele jaren, soms sneller) kunnen gaan ontwikkelen tot een echte invasieve borstkanker.


Ductulair carcinoma in situ


Invasief ductulair adenocarcinoma

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare