Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Borstkanker

Wat is kanker?

Kanker ontstaat wanneer cellen in ons lichaam plots op een ongecontroleerde manier beginnen groeien en zo een kwaadaardige tumor (=gezwel) vormen.

In normale gezonde omstandigheden wordt het proces waarbij nieuwe cellen worden aangemaakt (vb voor de groei, wondgenezing, ...) zeer strikt geregeld door de interne thermostaat van de cel, de celkern. In de celkern bevindt zich het DNA (=erfelijk materiaal) dat bestaat uit heel veel genen. Dit ingewikkeld radernetwerk van genen binnen de cel regelt alle functies van de cel dus ook groei of afsterven van de cellen.

Wanneer er nu fouten optreden in sommige genen (vb door roken, giftige stoffen, ..), dan wordt de inwendige thermostaat ontregeld en kan de cel zich op een ongecontroleerde manier beginnen delen. Deze snelle ongecontroleerde celgroei vormt uiteindelijk een kwaadaardige tumor.

Eén van de specifieke eigenschappen van een kankergezwel is dat de kankercellen zich via de bloedvaten en lymfevaten rondom het gezwel kunnen verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam. Op die manier kunnen zich metastasen (=uitzaaiingen) vormen.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare