Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Hormonale therapie

Wie krijgt hormonale therapie?

Een hormonale therapie kan worden voorgeschreven als nabehandeling van een vroegtijdige borstkanker of kan worden voorgeschreven voor de behandeling van gevorderde of uitgezaaide borstkanker.

Bij hormoongevoelige tumoren zal na de operatie en/of chemotherapie een hormonale therapie worden voorgeschreven. Eigenlijk zou dit een anti-hormonale therapie genoemd moeten worden. Deze behandeling bestaat uit een tablet dagelijks in te nemen en dit voor minimaal 5 jaar. Het doel van deze aanvullende hormonale therapie is om ervoor te zorgen dat het vrouwelijk hormoon, de voedingsstof voor deze borsttumoren, niet meer kan inwerken op de cellen. Cellen zonder voedingsstoffen kunnen niet meer groeien en sterven af.

Hormonale therapie wordt niet enkel gebruikt als een aanvullende behandeling na een operatie en/of chemotherapie voor een vroegtijdige borstkanker. Hormonale therapie wordt ook frequent gebruikt voor de behandeling van uitzaaiingen. Ook hier is de regel van toepassing dat hormoontherapie alleen wordt gegeven als de tumorcellen receptor positief zijn.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare