Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Hormonale therapie

Algemeen

Hormonen zijn natuurlijke stoffen die door het lichaam worden geproduceerd en die een groot aantal lichaamsfuncties regelen, zoals bijvoorbeeld het bloedsuikermetabolisme, de botgroei of de melkproduktie in de borsten.

De twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogeen en progesterone.
Ongeveer twee derde van de borsttumoren zijn hormonaal gevoelig. Hormoongevoelige tumoren hebben deze hormonen (oestrogeen en progesterone) nodig om te kunnen groeien. De kankercellen hebben hormoon gevoelige antennes, receptoren genaamd, waar deze hormonen zich kunnen aanhechten. Aanhechten van vrouwelijke hormonen op de receptoren van de kankercellen, geeft aan de cellen het signaal om te groeien. Zo kunnen tumoren en uitzaaiingen ontstaan.

Het microscopisch onderzoek van de tumor na de operatie kijkt steeds de aanwezigheid na van deze oestrogeen of progesterone receptoren. Wanneer deze receptoren in voldoende mate aanwezig zijn, dan spreken we van een hormoongevoelige tumor.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare