Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Radiotherapie

Verloop radiotherapie

De bestraling start 3 tot 6 weken na de operatie en/of de chemotherapie. De totale bestralingsdosis wordt verdeeld in verschillende kleine dosissen of sessies genaamd. De dosis van bestraling wordt uitgerdukt in Gray. De bestraling is dagelijks en duurt enkele minuten. De totale behandeling neemt 25 tot 33 werkdagen in beslag.

De eerste keer dat U naar de bestralingsafdeling gaat, zal de simulatie of het uittekenen gebeuren. Door middel van een computerprogramma wordt de exacte plaats en dosis van de bestraling berekend om de omliggende organen (hart, longen,..) te vrijwaren van de schadelijke effecten van de bestraling. Er worden enkele lijnen getekend op de borstkas en er worden enkele kleine stipjes op de borstkaswand getatoeëerd. Deze lijnen dienen gedurende de ganse bestralingsduur aanwezig te blijven, probeer ze dan ook niet af te wassen.

Tijdens de bestraling dient U op een tafel te gaan liggen. Het bestralingstoestel komt met een draaiende beweging boven en rond U. Het toestel zendt stralen uit. U voelt en ziet dit niet. Dit herhaalt zich dagelijks.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare