Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Chemotherapie

Port-a-cath

Een port-a-cath of poortkatheter wordt gebruikt om op een veilige manier chemotherapie langs de aders te kunnen toedienen.

Een port-a-cath is een systeem dat volledig onder de huid wordt geplaatst meestal onder het sleutelbeen op de borstkas. Het port-a-cath systeem bevat een klein reservoir dat onderhuids voelbaar is en verbonden is met een plastiek leiding gelokaliseerd in een groot bloedvat in de hals.

Het plaatsen van een port-a-cath is een korte kleine chirurgische ingreep die kan gebeuren onder plaatselijke of algemene verdoving.

Bij iedere behandeling met chemotherapie (ook soms voor bloedafnames) kan het poortje met een speciaal naaldje door de huid worden aangeprikt. Dat gebeurt door de verpleegkundigen op de dagkliniek. Medicijnen worden via het poortsysteem toegediend in de bloedcirculatie. Zodra de naald uit de port-a-cath verwijderd is, kan u met de port-a-cath alles doen (ook douchen, zwemmen, ...) want het systeem is volledig afgesloten.

De port-a-cath blijft zitten gedurende de ganse behandeling. Na het beëindigen van de behandeling kan de port-a-cath onder een lokale verdoving worden verwijderd.
Indien beslist wordt om de port-a-cath te laten zitten na de behandeling, dan dient het systeem om de 6-8 weken worden gespoeld om verstopping te voorkomen. Dit kan via de dagkliniek of via de huisarts en/of thuisverpleegkundige.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare