Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Heelkunde

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een zich opstapelen van vocht in de arm aan de geopereerde zijde. Lymfoedeem kan ontstaan wanneer de okselklieren werden verwijderd. Door wegname van okselklieren wordt de normale afvoer van vocht via de lymfebanen verhinderd.
Lymfoedeem kan kort postoperatief optreden maar wordt soms pas enkele maanden of jaren na de behandeling gezien. De kans op lymfoedeem na verwijdering van de okselklieren bedraagt tussen de 5 en 10%.

Het eerste teken van lymfoedeem kan een 'zwaar' gevoel in de arm zijn. Wanneer zich verder vocht opstapelt, zal de arm dikker worden. Typisch is bv het knellen van ringen. De arts zal tijdens de controles op regelmatige tijdstipppen de diameter van de beide armen meten.

Bij de eerste symptomen van lymfoedeem dient snel een behandeling met lymfedrainage te worden gestart om te vermijden dat dit probleem chronisch wordt. Er wordt bij voorkeur geopteerd voor manuele lymfedrainage (=massage met de handen) in plaats van met een toestel. De frequentie van drainage is bij de start meestal drie maal per week en zal nadien progressief worden afgebouwd. Soms is een langdurige onderhoudsbehandeling aangewezen.

Enkele maatregelen ter preventie van lymfoedeem

  • Wondjes thv de arm, hand, nagels STEEDS onmiddellijk goed en regelmatig ontsmetten.
  • Geen scheermesjes gebruiken voor ontharing van de oksels
  • Niet krabben aan insektenbeten en steeds goed ontsmetten
  • Warmte vermijden (vb sauna, erg warm zonneweer, ...)
  • Vermijden van knellende juwelen
  • Arm niet overbelasten (vb langdurig strijken, ...)

Indien het lymfoedeem blijft bestaan ondanks lymfedrainage, dan kan door de arts een armkous worden voorgeschreven. Dit is een goed aanspannende steunkous.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare