Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Heelkunde

Verwikkelingen

Bloeding of infectie

Na iedere operatie kan een bloeding of infectie optreden.

Een bloeding treedt meestal kort na de operatie op tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Deze nevenwerking is zeldzaam. Het kan soms nodig zijn om deze bloedophoping te evacueren.

Roodheid en warmte ter hoogte van de wonde al dan niet gepaard gaande met koorts zijn tekens van een infectie. Contacteer onmiddellijk Uw arts.

Seroomvorming

Gedurende de eerste weken na de operatie kan zich wat wondvocht ophopen onderhuids ter hoogte van het litteken. Soms dient dit vocht door de arts met een kleine prik te worden weggezogen. Dit wondvocht verdwijnt over het algemeen na enkele weken.

'Verdoofd' gevoel

De huid ter hoogte van het litteken kan 'verdoofd' aanvoelen. Na een volledig okselevidement (zeldzamer na een sentinelklier wegname) kunnen ter hoogte van de binnenkant van de bovenarm zones optreden van gevoelloosheid. Deze nevenwerking verdwijnt vaak na enkele weken maar kan soms blijvend zijn.

Stijfheid van de schouder

Na een borstoperatie kan door tegentrekken van de inwendige littekenvorming een stijfheid met verminderde beweeglijkheid van de schouder optreden. Typisch bemoeilijkte beweging van de arm naar achter toe om vb de BH te sluiten. Deze klachten verbeteren na enkele weken. Er wordt aangeraden om na de operatie de arm en schouder goed te bewegen. Een korte periode met kinesitherapie kan aangewezen zijn.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare