Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Diagnose van borstkanker

Bijkomende onderzoeken

Wanneer de diagnose van borstkanker werd gesteld, dan zijn een aantal aanvullende onderzoeken nodig om na te gaan of er geen uitzaaiingen zijn. Deze bijkomende onderzoeken bestaan uit een bloedafname, een echografie van de lever, een RX foto van de longen en een botscan (botscintigrafie).

Bij het bloedonderzoek zal oa de tumormerker voor borstkanker, het CA 15.3 worden bepaald. Het CA 15.3 is een eiwit dat dikwijls gestegen is wanneer er uitzaaiingen zijn. De waarde is bij diagnosestelling van borstkanker zonder uitzaaiingen over het algemeen binnen de normale grenzen. Deze waarde is vooral van belang tijdens de verdere opvolging. Schommelingen van deze waarde zijn mogelijk. Een gestegen waarde wordt best eerst gecontroleerd. Indien een stijging van het CA 15.3 wordt bevestigd, dan dienen verdere onderzoeken te worden gepland om mogelijke uitzaaiingen op te sporen.

Als alle aanvullende onderzoeken geruststellend zijn, dan wordt de behandeling voor de borstkanker verder gepland.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare