Borstcentrum Midden West-Vlaanderen

Diagnose van borstkanker

Mammografie

Mammografie is het standaardonderzoek zowel in kader van de vroegtijdige opsporing, diagnosestelling als opvolging van borstkanker.

Een mammografie wordt uitgevoerd in kader van vroegtijdige preventieve opsporing (=screening) bij iemand zonder klachten, na een behandeling voor kanker of omwille van klachten van de vrouw of afwijkingen bij het onderzoek door een arts.

Screening of preventief onderzoek

Er zijn twee soorten preventief onderzoek:
De 2-jaarlijkse screening georganiseerd door de Vlaamse Overheid voor alle dames tussen 50 en 69 jaar. Het onderzoek is een gratis mammografie die niet mag gecombineerd worden met een echografie van de borst op dezelfde dag.

Er zijn 2 mogelijkheden tot deelname:

 • Eerste mogelijkheid:
  U ontvangt om de 2 jaar een oproepbrief van de gemeente. Deze oproepbrief vermeldt reeds een geregelde afspraak waarbij zowel datum, uur, als de radiologische dienst van het ziekenhuis. U kan deze afspraak steeds wijzigen naar een radiologische dienst van een ziekenhuis naar eigen keuze. De oorspronkelijke afspraak wordt dan best afgebeld.

  U kan dit gratis onderzoek ook om de 2 jaar laten verrichten met een verwijsbrief van Uw huisarts of specialist na afspraak in een radiologische dienst naar keuze.

  Het resultaat is meestal na 3 weken gekend en wordt U thuis toegestuurd. Wanneer er een afwijking wordt vastgesteld, dan dienen verdere onderzoeken te worden gepland. De meeste afwijkingen die op de screeningsmammografie worden gezien, blijken bij verder onderzoek goedaardig.

 • Tweede mogelijkheid:
  Het preventief onderzoek gebeurt buiten de door de Overheid georganiseerde screening.
  Het onderzoek gebeurt op voorschrift van een arts (huisarts of specialist) na een afspraak in een radiologische dienst naar keuze.
  De radioloog beoordeelt de foto's en beslist of er bijkomende onderzoeken nodig zijn. Dit betekent meestal niet dat de mammografie een kwaadaardig letsel toont. In de meeste gevallen toont de mammografie zeer veel klierweefsel, waarbij een echografie soms kankers kan opsporen die op de mammografie niet zichtbaar zijn.

Mammografie bij symptomen

Wanneer er ter hoogte van de borst of oksel een afwijking wordt gezien of gevoeld of bij herhaald of bloederig tepelverlies, is een mammografie het eerste noodzakelijke onderzoek. De radioloog beoordeelt de foto's en beslist of bijkomende onderzoeken nodig zijn.

Mammografie practisch

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Tijdens dit onderzoek worden de borsten kortdurend (enkele seconden) samengedrukt tussen 2 platen wat tijdelijk pijn en een ongemakkelijk gevoel kan veroorzaken. Het onderzoek duurt een 10-tal minuten. Mammografie werkt met X-stralen of röntgenstralen. De huidige apparaten maken zeer goede foto's met zeer weinig stralen. De kans dat de herhaalde screening onderzoeken een borstkanker veroorzaken, is uiterst klein. Omdat het borstklierweefsel meer stralengevoelig is op jonge leeftijd, wordt bij jonge vrouwen (vrouwen jonger dan 30-35 jaar) slechts in uitzonderlijke gevallen een mammografie uitgevoerd.

Een kwaadaardig letsel kan zich op mammografie manifesteren als een zone van onregelmatige kleine verkalkingen (=microcalcificaties), als een stervormig (=spiculair of stellair) letsel of als een nodulair (bolvormig) letsel.
Een voorloper van borstkanker of carcinoma in situ manifesteert zich meestal onder de vorm van microcalcificaties.

Wanneer de mammografie een afwijking aantoont verdacht voor borstkanker of een voorloper van borstkanker, dan dient bijkomend onderzoek te worden gepland meestal bestaande uit een echografie en een biopsie.

Borstcentrum Midden West-Vlaanderen Sint-Andries Ziekenhuis - Tielt Sint-Jozef Ziekenhuis - Izegem H.-Hartziekenhuis Roeselare-Menen vzw Stedelijk Ziekenhuis - Roeselare